GIS magazine Ontwikkelingen in Ruimtelijke Informatie & Geo-ICT

Home -> Laatste nieuws -> Nieuw op ArcGIS Online: Populatiegegevens!

21-02-2012

Nieuw op ArcGIS Online: Populatiegegevens!

Bridgis en Esri Nederland hebben samen een webmap gemaakt, waarmee de samenstelling van mensen op locaties zichtbaar wordt.


De webmap toont populatiegegevens in Nederland op verschillende momenten (doordeweeks overdag/nacht en in het weekend overdag/nacht). De webmap is beschikbaar gesteld via ArcGIS Online om het gebruik van en toegang tot deze populatiegegevens mogelijk te maken voor iedere gebruiker van geo-informatie. De gegevens zijn kosteloos op te vragen voor gebieden van 500x500 meter. Daarmee kan duidelijk inzicht worden verkregen in welke gebieden op bepaalde momenten dichtbevolkt zijn.

Door de tijd heen
Dankzij de ‘time-enabled’ webmap is deze ook afspeelbaar en zijn de gegevens te visualiseren over verschillende momenten. De trek van Nederlanders tijdens werktijd naar de randstad en industriegebieden is daarmee duidelijk te zien. Op de webmap kan ook geklikt worden voor meer informatie. In de pop-up staat bijvoorbeeld hoeveel mensen bij benadering aanwezig zijn in de buurt op een doordeweekse dag. Met een grafiek is ook direct zichtbaar hoe het aantal personen op de locatie fluctueert gedurende vier verschillende momenten in de week.

Populator
De data in de kaart is gebaseerd op de Populator, een online informatieservice van Bridgis. Deze kan worden gebruikt om het aantal mensen dat zich in een bepaald gebied bevindt te berekenen. De Populator is beschikbaar via www.populator.nl, xml-webservices en maatwerkoplossingen voor specifieke toepassingen. Via deze online informatieservice kunt u ook gedetailleerdere populatiegegevens raadplegen. De webmap met populatiegegevens is één van de vele kaarten die via ArcGIS Online te vinden is. De komende maanden publiceert Esri Nederland regelmatig nieuwe kaarten om toegang te geven tot nog meer geografische informatie.

www.arcgis.com

NedGraphics
CAD Accent
Sokkia
Topcon Positioning